Hoe plan je succesvol een website?

Definieer je doelstellingen

Voordat we beginnen met het ontwerp- of ontwikkelingsproces, is het essentieel om te weten wat succes voor je betekent. Wil je de verkoop van je producten verhogen, je naamsbekendheid verbeteren, of waardevolle informatie verstrekken aan je publiek? Een goed begin is het halve werk, vooral als je een website wilt laten maken.

S.M.A.R.T. doelen stellen

Het opstellen van SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant, Tijdgebonden) is een beproefde methode om je doelstellingen concreet en haalbaar te maken. Dit is vooral belangrijk bij het plannen van een website maken.

 • Specifiek: Definieer je doelen nauwkeurig. Bijvoorbeeld: “Verhoog de online verkoop met 20% in het komende jaar” of “Bereik pagina 1 op Google”.
 • Meetbaar: Gebruik statistieken en datapunten om je voortgang te volgen. Webanalyse-tools kunnen helpen bij het monitoren van verkeer en verkoop.
 • Haalbaar: Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn, gezien je middelen en tijdsbestek. Realistische doelen zijn cruciaal wanneer je een website wilt laten maken.
 • Relevant: Stem je doelen af op je bedrijfsdoelstellingen en zorg ervoor dat ze essentieel zijn voor je succes.
 • Tijdgebonden: Stel duidelijke deadlines om het project op schema te houden en voortgang te boeken.

Ontwikkel een strategie en blijf op koers

Op basis van je SMART-doelen ontwikkel je strategieën en acties om deze te bereiken. Dit kan variëren van het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid (UX) en zoekmachineoptimalisatie (SEO) tot het creëren van boeiende content. Deze strategieën zijn essentieel voor het beheersen van de website kosten.

 • Voortgang Monitoren: Houd de voortgang van je project in de gaten. Als je ziet dat je afwijkt van je doelen, pas dan je plan aan.

Identificeer je doelgroep

Ken je primaire gebruikers door rekening te houden met factoren zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses en behoeften. Dit is een cruciale stap bij het maken van een website.

 • Persona’s Ontwikkelen: Maak gedetailleerde persona’s die de typische bezoekers van je website vertegenwoordigen. Dit helpt bij het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke en effectieve website.

Voer een concurrentieanalyse uit

Analyseren van je concurrenten kan waardevolle inzichten bieden in de markt, vooral als je een website wilt laten maken.

 • Concurrenten Onderzoeken: Bekijk de websites van je directe concurrenten en analyseer hun sterke en zwakke punten.
 • Differentiatiekansen: Identificeer mogelijkheden om je website te onderscheiden door unieke waardeproposities te bieden.

Bepaal je strategie

Verzamel al je onderzoek en beslissingen in een strategiedocument. Dit document dient als referentie tijdens het ontwerpproces en helpt bij het plannen van de website kosten.

 • Contentstrategie: Plan welke soorten content je nodig hebt en begin met het schetsen of opstellen van inhoud voor de belangrijkste pagina’s.
 • SEO Planning: Gebruik zoekwoordenonderzoek om je content te optimaliseren voor zoekmachines, zodat je website beter zichtbaar wordt.
 • Website Structuur: Maak een sitemap die een overzicht geeft van alle pagina’s en hun structuur, zodat bezoekers een intuïtieve navigatie-ervaring hebben.

Stel realistische deadlines en bepaal budgetten

Verdeel het project in fasen zoals ontwerp, ontwikkeling en contentcreatie. Geef elke fase een realistische deadline en stel een gedetailleerd budget op. Het is belangrijk om de kosten van een website maken te overwegen.

 • Budgettering: Maak een schatting van de kosten en reserveer fondsen voor onverwachte uitgaven. Pas het budget aan naarmate het project vordert om op schema te blijven.

Conclusie

Een succesvolle website begint met strategische planning en duidelijke doelstellingen. Bij Orange Purple geloven wij dat een holistische benadering, gecombineerd met een grondig begrip van je doelgroep en concurrentie, de sleutel is tot een effectieve en boeiende website. Door SMART-doelen te stellen, je voortgang te monitoren, en zorgvuldig te plannen rond tijdlijnen en budgetten, verzekert je je van een website die niet alleen mooi oogt, maar ook je zakelijke doelstellingen en gebruikersbehoeften effectief ondersteunt. Of je nu denkt aan een website laten maken of de kosten van een website in kaart wilt brengen, een goed doordacht plan is onmisbaar voor succes.

Meer blogs

Hoe maak je een effectieve landingspagina die converteert?

Een landingspagina is vaak de eerste kennismaking die een potentiële klant heeft met jouw bedrijf. Het is daarom essentieel dat deze pagina niet alleen de aandacht trekt, maar ook bezoekers aanzet tot actie. Als ervaren website bouwer deel ik graag mijn expertise over hoe je een effectieve landingspagina maakt die converteert.

Lees meer >>

10 belangrijke lokale SEO-tips voor kleine bedrijven

Als eigenaar van een klein bedrijf weet je hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn voor je lokale klanten. Lokale SEO kan je helpen om je online aanwezigheid te verbeteren en meer klanten in jouw regio te bereiken. Als SEO specialist deel ik graag tien praktische en haalbare lokale SEO-tips die je kunt toepassen om een SEO-boost te krijgen en je bedrijf te laten groeien.

Lees meer >>