Wat maakt een goede website?

Het begint bij hoge verwachtingen

Consumenten verwachten tegenwoordig een responsieve, meeslepende en visueel aantrekkelijke website-ervaring. Maar liefst 72% van hen geeft aan dat een slecht ontworpen website hun mening over een bedrijf negatief beïnvloedt. Een gebrekkig ontwerp kan niet alleen potentiële klanten wegjagen, maar ook geld kosten, het bouncepercentage verhogen, het conversiepercentage verlagen en je SEO-ranking schaden.

Het is dus essentieel om te begrijpen wat een goed ontwerp inhoudt en hoe een slecht ontwerp je bedrijf kan beïnvloeden. Laten we eens kijken naar de kritieke elementen van een website maken en hoe je deze optimaal kunt benutten.

Waar moet je op letten?

Responsief ontwerp

In een wereld waar mobiele apparaten domineren, is het cruciaal dat je website op elk apparaat goed functioneert. Maar liefst 85% van de volwassenen verwacht dat een website er op mobiel net zo goed uitziet als op desktop. Een responsief ontwerp zorgt voor een naadloze gebruikerservaring, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Overweeg daarom een professionele webdeveloper om een responsieve website te realiseren.

Goede Navigatie

Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke navigatiestructuur maakt het voor bezoekers eenvoudig om de gewenste informatie of producten te vinden. 42% van de mensen verlaat een website vanwege slechte functionaliteit. Zorg ervoor dat je navigatie logisch en eenvoudig is. Dit is een belangrijk aspect bij het laten maken van een website.

Consistent Ontwerp en Branding

Het visuele aspect van je website is een van de eerste dingen die bezoekers opmerken. Consistente branding, zoals herkenbare kleuren en logo’s, kan merkherkenning met 80% verhogen. Denk aan het groen van Starbucks of het rood van McDonald’s. Overweeg de kosten voor het laten maken van een website en de voordelen van professionele branding bij het creëren van een website.

Overzichtelijke Lay-out

Een rommelige lay-out kan bezoekers afschrikken. 38% van de gebruikers verlaat een website met een onaantrekkelijke lay-out. Minimaliseer visuele rommel en zorg voor een overzichtelijke en aantrekkelijke presentatie van je content. Een webdeveloper kan je helpen bij het creëren van een overzichtelijke lay-out.

Gebroken Links

Niets is zo frustrerend als op een 404-foutpagina belanden. Maar liefst 73,72% van degenen die een 404-pagina tegenkomen, verlaat de website en komt niet meer terug. Controleer regelmatig je links en zorg ervoor dat alles naar behoren werkt. Een betrouwbare webdeveloper kan tools bieden om dit probleem te minimaliseren.

Buitensporige Pop-ups of Advertenties

Overmatige pop-ups en advertenties verstoren de surfervaring. 58% van de gebruikers vindt pop-upadvertenties het meest vervelende type digitale advertentie. Houd advertenties minimaal en relevant.

Trage laadsnelheden

De snelheid van je website is van cruciaal belang. Bijna 70% van de consumenten zegt dat de snelheid van een pagina hun bereidheid om bij een online retailer te kopen beïnvloedt. Daniel K Cheung, senior SEO manager bij Adobe, benadrukt dat trage laadtijden klanten kunnen afschrikken en je omzet kunnen beïnvloeden. Bij het website maken is het belangrijk om te investeren in optimalisatie van laadsnelheid.

De effecten van een gebrekkig ontwerp

1. Verminderde Geloofwaardigheid

Het ontwerp van je website bepaalt voor 75% van het oordeel van een consument over de geloofwaardigheid van je merk. Slecht ontwerp, inhoudelijke fouten, lage kwaliteit afbeeldingen en inconsistentie kunnen bezoekers doen twijfelen aan je professionaliteit.

2. Financiële Verliezen

Een slecht ontwerp kan ervoor zorgen dat potentiële klanten je producten of diensten niet vinden of begrijpen, wat resulteert in gemiste omzet. Bovendien worden marketinginvesteringen verspild als je website niet converteert. Bij het overwegen van de kosten voor het laten maken van een website is het belangrijk om te beseffen dat een goed ontwerp zichzelf terugbetaalt.

3. Verlies van Potentiële Klanten

Maar liefst 88% van de consumenten keert niet terug naar een website na een negatieve ervaring. Trage pagina’s, overmatige advertenties, kapotte links en navigatieproblemen kunnen bezoekers voorgoed afschrikken. Zorg ervoor dat je webdeveloper ervaring heeft met het optimaliseren van de gebruikerservaring.

4. Negatieve Invloed op SEO

Een gebrekkig ontwerp kan je SEO-inspanningen ondermijnen. Google hecht waarde aan gebruiksvriendelijkheid, laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid en inhoudskwaliteit. Zorg ervoor dat je website voldoet aan deze criteria om hoog te scoren in de zoekresultaten. Bij het ontwikkelen van een website is het cruciaal om SEO-richtlijnen te volgen.

Conclusie

Een goed websiteontwerp is cruciaal voor het succes van je onderneming. Het verbetert de gebruikerservaring, bouwt vertrouwen en geloofwaardigheid op, verbetert je zoekmachinerankings, verhoogt conversies en houdt bezoekers betrokken. Neem de tijd om je website regelmatig bij te werken, navigatie te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je bezoekers een positieve ervaring hebben. Met de juiste aandacht en zorg kan je website een krachtig instrument zijn om je bedrijf te laten groeien.

Denk bij het laten maken van een website altijd aan de kosten, maar realiseer je ook dat investeren in een professioneel ontwerp en een ervaren webdeveloper zich op de lange termijn zal terugbetalen. Kies een betrouwbare webdeveloper die aan je specifieke behoeften kan voldoen en help je onderneming om online te schitteren.

Meer blogs

Hoe maak je een effectieve landingspagina die converteert?

Een landingspagina is vaak de eerste kennismaking die een potentiële klant heeft met jouw bedrijf. Het is daarom essentieel dat deze pagina niet alleen de aandacht trekt, maar ook bezoekers aanzet tot actie. Als ervaren website bouwer deel ik graag mijn expertise over hoe je een effectieve landingspagina maakt die converteert.

Lees meer >>

10 belangrijke lokale SEO-tips voor kleine bedrijven

Als eigenaar van een klein bedrijf weet je hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn voor je lokale klanten. Lokale SEO kan je helpen om je online aanwezigheid te verbeteren en meer klanten in jouw regio te bereiken. Als SEO specialist deel ik graag tien praktische en haalbare lokale SEO-tips die je kunt toepassen om een SEO-boost te krijgen en je bedrijf te laten groeien.

Lees meer >>